Yamaha FZ150i | Kanchong Darat

(ARTIKEL DIBAWAH DI “COPY AND PASTE” DARI http://www.bhauto.my/yamaha-fz150i/ ; PHOTO OLEH NAZMIY.COM)

Tunggangan FZ150i lancar, selesa

Sistem suntikan bahan api bantu kecekapan

Sejujurnya, tidak terfikir oleh penulis bahawa Yamaha FZ150i adalah sebuah motosikal yang mampu menarik perhatian ramai. Kerana apabila bersembang atau terdengar perbualan ‘mat motor’, mereka lebih tertarik dengan model pesaingnya yang menggunakan enjin dua strok. Itu bagi yang gilakan kelajuan dan prestasi.

DSC_7300

Dalam dunia sebenar, apabila menunggang FZ150i selama beberapa hari barulah penulis sedar motosikal ini ada daya tarikannya yang tersendiri. Berhenti sama ada untuk meletakkan motosikal atau di lampu isyarat, ada juga yang bersemangat mengajukan soalan untuk mengetahui lebih lanjut tentang model baharu ini.

Sebenarnya, ramai juga yang mengikuti perkembangan model ini dan tahu, model yang ditunggang oleh penulis adalah model baharu. Ada kalanya, informasi dan pengetahuan mereka tentang model ini lebih mendalam dan membuatkan penulis terfikir bahawa banyak lagi yang perlu dipelajari sebagai seorang wartawan permotoran.

‘Wajah’ lebih segar

Dari aspek penampilan, FZ150i baharu ini nampak lebih moden dan aerodinamik dengan perubahan pada bahagian perumah lampu utama, lampu belakang dan ‘fairing’ sisi. Warna yang digunakan juga nampak menyerlah.

Selain itu, melalui motosikal ini, penulis merasakan Yamaha faham apa yang diinginkan oleh pengguna. Kerana beberapa bahagian baharu yang ada sebelum ini perlu ditambah sendiri oleh pengguna model FZ150i lama. Antaranya adalah seperti penghadang enjin di bahagian bawah, perumah lampu dan cakera brek di belakang.

DSC_7332DSC_7331DSC_7330DSC_7327DSC_7320DSC_7314

Ini secara langsung meningkatkan lagi nilai FZ150i bagi pengguna, ditambah dengan kecekapan enjin 149.8cc silinder tunggalnya. Penulis boleh katakan, jika anda mencari sebuah motosikal yang mengujakan dengan kelajuan tinggi, FZ150i bukan jawapannya. Lain pula ceritanya jika anda melakukan ubah suai.

Tunggang dengan mudah

Ia lebih kepada memberikan anda tunggangan yang menyenangkan. Dikatakan sebegitu kerana ia selesa dan tidak menjadi masalah untuk digunakan sebagai pengangkutan harian. Klac yang ringan pengendalian yang mudah dan getaran enjin yang lembut membuatkan anda tidak terbeban walaupun menghadapi trafik sesak di dalam bandar.

Tapi ini tidak bermakna FZ150i tidak bertenaga. Jika perlu, anda boleh memulas pendikit hingga garisan merah (10,000rpm) dan kuasa tarikan dapat dirasa cukup.

Satu lagi bahagian yang ‘membuka mata’ penulis terhadap FZ150i adalah penggunaan bahan apinya yang jimat. Selepas diisi penuh tangki 22 liternya, penulis mencatat jarak hampir 200 kilometer dan meter minyak masih menunjukkan tahap lebih daripada separuh. Itu apabila enjin pada kebanyakan masanya dikerah. Jika ditunggang dengan lebih santai, penulis menjangkakan jarak yang lebih jauh.

Ini adalah antara kelebihan yang boleh didapati dengan sistem suntikan bahan api dan pelarasan unit pengawal komputer bersesuaian pada FZ150i.

Selekoh bukan masalah

Jika anda bercadang melalui jalan lama untuk ‘melayan’ selekoh, FZ150i tetap berkemampuan. Apatah lagi, model baharu ini mempunyai tayar lebih lebar di belakang (120/70 R17) dan dilengkapi brek cakera sebagai tambahan sistem keselamatan. Dengan ini, cengkaman tayar lebih terasa dan memberi lebih keyakinan kepada penunggang.

Apapun, FZ150i ini lebih sesuai untuk mereka yang memerlukan pengangkutan efektif dengan kecekapan bahan api yang baik. Sama ada ingin bergerak sehari-hari dalam jarak pendek di bandar, pulang ke kampung di waktu cuti atau menjelajah dalam jarak yang jauh, ciri yang ada padanya tidak memeningkan kepala. -Durrani Sharom

DSC_7309DSC_7306DSC_7304DSC_7303DSC_7302DSC_7363DSC_7359DSC_7353DSC_7350DSC_7349DSC_7348DSC_7344

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s